czwartek, 18 lutego 2016

Klops pieczony z jajkiem


Składniki:

1/2 kg mięso mielone
1 duża bułka
5 jaj
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: gałka muszkatołową, sól, pieprz, majeranek


Sposób przygotowania:

 Mięso wyrabiamy jak na kotlety mielone z namoczoną bułka, jajkami, cebulą, czosnkiem, suchą bułką tartą. Dodajemy 2 jajka i przyprawiamy : gałką muszkatołową, solą, pieprzem    majerankiem.
Małe jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Formujemy na desce mięso wkładamy w nie obrane jajka.
Obtaczamy masą mięsną formując podłużny klops.
Lekko formujemy i przekładamy na blachę wyłożoną  papierem  do pieczenia  uprzednio natłuszczonym. Pieczemy ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki.
Zobacz: pasztet, chleb