niedziela, 28 lutego 2016

Kluski leniwe


2 szklanki mąki
1 jajko
2 czubate łyżki cukru
1/2 kg sera półtłustego Sanniki dobry ser (  innego jak nie ma),
cukier waniliowy
jeśli ktoś lubi można dodać trochę cynamonu
Wykonanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć w kubku. Ser pokruszyć lub rozdrobnić blenderem.
Połączyć ser z masą jajeczną, dodać mąkę wyrobić.
 Na stolnicy przesypanej mąką wyrobić ciasto, aby dobrze się zlepiło.
Oddzielić część ciasta uformować długi rulon.
Spłaszczyć go ręką. Następnie pokroić skośne kluski.

Tak przygotowane kluski wrzucić na osoloną gotującą wodę. Gotować aż wypłyną i jeszcze chwilę.
Można podawać same, polane rozgrzanym masłem, posypane  cukrem lub przesmażoną na maśle bułką tartą.

======================================================

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz