czwartek, 18 lutego 2016

Flaki drobiowe czy wołowe...



  • 1 kg  żołądki drobiowe- ugotować aż będą  miękkie , odcedzić na sicie, pokroić w paski. Wodę wylać.

Rosół drobiowy
  • Porcję rosołową ugotować w wodzie dodając do zimnej wody:
  •  2 marchewki,
  •  1 pietruszka, 
  • kawałek selera,
  •  pora, 
  • spaloną cebulę,
  •  ząbek czosnku, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 2 angielskie ziela, 
  • pieprz ziarnisty,
  • przyprawy.
Jak będzie miękkie mięso dodać kostkę rosołową i posolić. 

Wykonanie flaków drobiowych 
Odcedzić mięso i warzywa. Do czystego rosołu dodać pokrojone:
 żołądki, mięso z porcji rosołowej ( pokroić) oraz marchew, resztę wyrzucić.
Zagotować razem.
Na patelni przesmażyć  płaską łyżkę mąki na złoty kolor. Podlać rosołem, rozprowadzić  łyżka i dodać do garnka z flakami.
Doprawić do smaku: dużo łagodnej papryki, trochę ostrej, vegetta, pieprz, troszkę gałki muszkatołowej, dużo majeranku i trochę rozdrobnionego żółtego sera.

Wykonanie flaków wołowych
Tak samo postępujemy z flakami wołowymi, kupujemy   flaki wołowe  krojone suche. Mimo,że pisze na nich, że są już gotowe, gotuję je  4 razy odlewając wodę na durszlaku i dodając nową wodę.  Następnie gotujemy je do miękkości. 
Rosół może być wołowy ( z wołowiny z kością ). Rosół gotuje się dłużej. A może być na rosole drobiowym lub mieszanym. Postępujemy tak samo jak z flakami drobiowymi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------