niedziela, 20 marca 2016

Chleb z własnego wypieku

Zakwas na chleb
Składniki:
2-3 dkg drożdży,
2 łyżki mąka  żytnia typ 720 lub większy,
1 łyżka mąki pszennej,
Wykonanie:
Do słoika wlewamy a szklankę przegotowanej ostudzonej wody. Dodajemy drożdże. Mieszamy. Dosypujemy 2 łyżki mąki ( 1 łyżka żytnia i 1 łyżka pszenna) . Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dolewamy troszkę wody i troszkę mąki. W następny dzień tak samo.
Dzień wypieku  chleba:

Składniki:
½ l  przegotowanej letniej wody,
Mąka żytnia ½ kg  lub więcej( typ  720),
Mąka razowa 3 czubate łyżki,
Mąka pszenna 3 czubate łyżki,
Otręby żytnie 1 łyżka,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki soli,
3 łyżki płatków owsianych zwykłych,
Nasiona:  siemienia lnianego, słonecznika, soczewicy, dyni
Troszkę kminku ( może być mielony)
Wykonanie :
Do wody lekko ciepłej dodajemy zakwas  i trochę mąki pszennej i żytniej. Mieszamy. Ma być konsystencja  śmietany. Przykrywamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
 Po lekkim wyrośnięciu.  Dodajemy jeszcze trochę mąki: pszennej i żytniej. Dobrze mieszamy.  Oprószamy na wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozczyn nadal ma być rzadki.  Wody można zużyć więcej.
Po wyrośnięciu dosypujemy mąkę mieszając, olej, sól. Dalej mieszamy, wygniatamy i dodajemy  nasiona i płatki owsiane, otręby i kminek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąki można wgniatać ile się da.
Przygotowujemy 2 długie, wąskie  blaszki. Wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy jeszcze tłuszczem. Wysypuję otrębami.
 Wyrośnięte ciasto wygniatamy ponownie, przesypując mąka i przekłada damy do foremek. Na wierzchu smarujemy wodą z olejem. Można posypać makiem. Nakrywamy i odstawiamy do ciepłego do wyrośnięcia.
 Wyrośnięte chleby wsuwamy do lekko nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok. 1 godziny w 180 – 200 o C.  Po upieczeniu odwracamy do góry dnem, wyjmujemy z blachy  i odrywamy papier.
 Chleb nadje się do spożycia następnego dnia lub po całkowitym ostudzeniu.  Chleb długo zachowuje świeżość  zawinięty w ściereczkę lnianą w lodówce lub chłodnym miejscu.
Zobacz : klops z jajkiem , pasztet 


1 komentarz: