sobota, 13 lutego 2016

Buraczki czerwone w słoiki


 Burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków […]


Buraczki w łupinie gotujemy aż wejdzie widelec.
Gotujemy zalewę :

    • 2 litry wody
    • ½ szklanki octu można zastąpić sokiem z  3 cytryny
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżka  soli


    Obieramy buraczki.Kroimy na pół lub ćwiartki. Wrzucamy do gorącej zalewy. Zagotowujemy razem i wkładamy do słoików i zalewamy gorącym . Odwracamy do góry dnem.

    Tak przygotowane buraczki i zalewę można  wykorzystać na różne sposoby.
     Na barszczyk czerwony, można jeść w całości jeśli małe i można zetrzeć na tarce na surówkę lub zrobić jarzynkę.




    Młode małe buraczki po ugotowaniu w osolonej można podawać do mięs, pokrojone w plasterki bez żadnego przyprawiania.