poniedziałek, 22 lutego 2016

Barszczyk czerwony

Dawniej próbowałam gotować czerwony barszczyk i zawsze miałam problem z uzyskaniem odpowiedniego koloru i esencjonalności.  Obserwowałam  u mojej znajomej jak ona to robi. Teraz już wiem. Trochę przepis ulepszyłam po swojemu. Najważniejsza zasada to, aby wszystkie składniki włożyć do zimnej wody i cały czas gotować na niższych temperaturach tak , aby się nie zagotował.

Składniki:


1,5 kg buraków czerwonych,

2 listki laurowe,

2 ziela angielskie,

4-5 goździków,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 marchewka,

1 pietruszka,

1/3 selera,

Liście pora,

Kostka rosołowa,

Przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, 1 czubata łyżka majeranku

½  płaskiej łyżeczki Kwasku cytrynowego, 1 łyżka cukru, 1 mała łyżeczka soli.

Wykonanie:

Obieramy buraki i kroimy na cienkie plastry ( najlepiej na tarce  na mizerię). Przesypujemy kwaskiem cytrynowym, solą i cukrem. Zamieszamy i odstawiamy na 2 godziny.  Po upływie tego czasu odlewamy powstały sok i odstawiamy go.    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i zalewamy zimną wodą  2-3 litry. Gotujemy na bardzo małym ogniu około  1,30 godz. uważając cały czas, żeby się nie zagotowało. Na koniec jeszcze  raz doprawiamy. Jeśli jest potrzeba  dolewamy odstawiony uprzednio  zimny sok.

Uszka  mięsne do barszczyku:

Nadzienie:

25 dkg dowolnego mięsa gotowanego

Jajko,

1 cebula

1 łyżka bułki tartej,

Tłuszcz do smażenia,

 Przyprawy : sól, pieprz czarny, majeranek  i inne wg uznania

Wykonanie:

Siekamy nożem bardzo drobno cebulę i przesmażamy. Dodajemy drobno posiekane mięso i smażymy krótko, dodajemy przyprawy.   Po lekkim ostudzeniu dodajemy bułkę tartą i jajko. Mieszamy. Farsz gotowy.

 Ciasto na uszka

Składniki:

½ kg mąki,

1 żółtko,

2 łyżki oleju,

Szczypta soli,

1 szklanka lub więcej wody gotującej.

Wykonanie:

Więcej jak połowę maki w misce zalewany gotującą  wodą i mieszamy. Powstanie gęsty klajster. Dodajemy: żółtko, olej i sól. Zagniatamy ciasto na stolnicy przesypując mąką według potrzeby. Krótko wyrabiamy ciasto.

Odcinamy trochę z ciasta i rękoma formujemy długi rulon o średnicy 2-3 cm.  Powstały rulon tniemy na kawałki 1,5  - 2 cm.  Wałkiem rozwałkowujemy każdy kawałek na  małe  okrągłe  cienkie placuszki, nadziewamy farszem i zlepiamy jak na pierogi. Końcówki powstałego pieroga zlepiamy ze sobą i formujemy uszka. Odkładamy na wysypanej mąką stolnicy.

Uszka wrzucamy na gotująca osoloną wodę i gotujemy do wypłynięcia i jeszcze chwilę.  Wyjmujemy łyżką cedzakową     na płaski talerz.

Uszka wykładamy na talerze i zalewamy  gorącym barszczykiem.

---------------------------------------------------------------------------------

Innym rozwiązaniem może być wykorzystanie barszczyku na  Wigilię i w tym przypadku zmieniamy farsz do uszek z grzybami.

Przesmażamy cebulę i dodajemy drobno pokrojone uprzednio ugotowane grzyby, a dalej postępujemy jak w przypadku uszek mięsnych.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------