Składniki:
1 ,5 szklanki mąki
1 całe jajko i 2 żółtka
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka octu
1 łyżka wódki lub spirytusu
1 łyżka cukru
4 łyżki cukru pudru
do posypania
0,5 kg smalcu do smażenia
Sposób wykonania:
Jajka wybić dodać
mąkę, całe jajko i żółtka cukier wanilię , następnie wymieszać i dodawać
śmietanę masło, ocet, spirytus. Dobrze wyrobić. Wałować partiami, kroić paski o
szerokości 3 cm długości 10 cm. Naciąć w środku, przewinąć jeden koniec.
Wrzucać na gorący smalec, obsmażyć z obu stron na jasno żółty kolor. Wyjmować na
papier, po odsączeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
===================================================