sobota, 20 lutego 2016

Faworki na karnawał i nie tylko



Składniki:

1 ,5 szklanki mąki
1 całe jajko i 2 żółtka
1  łyżka masła
4 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka octu
1 łyżka wódki lub spirytusu
1 łyżka cukru
4 łyżki  cukru pudru do posypania
0,5 kg smalcu do smażenia



Sposób wykonania:

Jajka  wybić dodać mąkę, całe jajko i żółtka cukier wanilię , następnie wymieszać i dodawać śmietanę masło, ocet, spirytus. Dobrze wyrobić. Wałować partiami, kroić paski o szerokości  3 cm długości 10 cm.  Naciąć w środku, przewinąć jeden koniec. Wrzucać na gorący smalec, obsmażyć z obu stron na jasno żółty kolor.  Wyjmować na  papier, po odsączeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
===================================================