środa, 24 maja 2017

Metrowiec




Składniki:
Pierwsze ciasto
4 jajka,
1 szklanka cukru,
6 łyżek oleju,
6 łyżek wody,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Drugie ciasto
Na drugie ciasto takie same składniki jak na jak na pierwsze  plus 3 łyżki kakao.

Krem
1 i 3/4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
Cukier waniliowy,
2,5 łyżki czubatej mąki pszennej,
1,5 łyżki czubatej mąki ziemniaczanej,
1 żółtko,
Kostka margaryny lub masła

Polewa czekoladowa
0,5 kostki margaryny lub masła,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
3-4 łyżki mleka,
1 łyżka śmietany.

Wykonanie:
Ciasta
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy  na sztywną pianę ze Szczypą soli i kilkoma kroplami cytryny.
Pozostałe składniki ucieramy  dodając na koniec ubite białka  lekko mieszamy .  Blachę podłużną a wąską wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy  35-40 minut w temperaturze 190 stopni .
Podobnie przygotowujemy drugie ciasto  w taki sam sposób z dodatkiem kakao  i pieczemy.  Mając dwie  takie same blachy ciasta pieczemy równocześnie obok siebie w piekarniku, każde po 35-40 minut.
Krem
1 Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.   W dodatkowym  mleku ¾ szklanki rozpuszczamy  mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń. Dodajemy  do gorącego budyniu żółtko.  Po ostudzeniu budyniu  ucieramy mikserem  margarynę lub masło dodając o trochu ostudzony budyń.  
Dwa wąskie ciasta wyjęte z blach i ostudzone   kroimy w następujący sposób:  z każdego placka odcinamy  kawałek o grubości ok. 3 centymetrów. Wkładamy jeden z nich  np. jasny do pustej blachy, smarujemy kremem budyniowym i przylepiamy do niego ciemny pasek, następnie smarujemy kremem i przylepiamy do niego  kolejny pasek jasny, smarujemy kremem i przylepiamy  kolejny ciemny pasek i w taki sposób wypełniamy całe dwie blachy przekładając  na zmianę raz ciemne paski raz jasne zlepiane kremem. Tak powstanie nam metrowiec.

Gotujemy polewę czekoladową.
Pól kostki margaryny rozpuszczamy ze szklanką cukru, 3-4 łyżkami kakao i mlekiem. Można dodać trochę gorzkiej lub mlecznej czekolady.  Odstawiamy z palników, dodajemy żółtko  i lekko przestudzoną polewą  polewamy dwa metrowce.

Ciasta odstawiamy do lodówki , najlepiej do drugiego dnia.

Sposób krojenia ciasta:  
Ciasto kroimy ze  skośnie  zaczynając z jednego  rogu  jako szersze paski. Pierwszy kawałek będzie  trójkątny, a następne będą już składać się  z ciasta białego, ciemnego i białego.
Ciasto jest smaczne i wygląda bardzo atrakcyjnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz