niedziela, 21 lutego 2016

SŁonecznikowiec

Składniki:   
( na blachę o wymiarach: 37 cm x 23 cm]

Biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jajek 
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao naturalnego  
  • 1,5 łyżki oleju 
Nasączenie:
  • 1 szklanka (250 ml)  zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Krem krówkowo - maślany:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki
Prażony słonecznik:
  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g masła 
  • 100 g cukru
Krem śmietanowy z kakao:
  • 400 g śmietany 36% (lub 30%)
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudr

Sposób przygotowania  :

1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić  od żółtek. Białka ubijamy mikserem z kilkoma kroplami sok z cytryny  I  szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i dalej ubijamy.  Do jajecznej masy dodaję partiami wyrabiając łyżką  przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.  Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia I smarujemy tłuszczem. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujmy łyżką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut i pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmujemy  wypiek z formy, odwracamy do góry dnem i i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Zimny biszkopt przekrawamy  na dwa blaty.

2. Nasączenie: Obydwa blaty ostudzonego biszkoptu nasączamy zimnym naparem kawowym.

3. Prażony słonecznik: W rondlu roztapiamy masło, dodaję słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut na złoty kolor (uważając aby nie przypalić). Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części. 

4. Krem krówkowo - maślany: miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie  dodajemy  po łyżce masę krówkową i dalej ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksuję.

5. Do kremu dodajemy 2/3 prażonego słonecznika i dokładnie mieszamy. Resztę słonecznika pozostawiamy do dekoracji wierzchu ciasta.

6. Krem śmietanowy z kakao: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodajemy  kakao i mieszamy dokładnie.

7. Ułożenie ciasta: Na blat biszkoptu wykładamy krem krówkowo-maślany. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy kremem śmietanowym z kakao i posypujemy pozostałym prażonym słonecznikiem. Wkładamy do lodówki. Smacznego!