piątek, 19 lutego 2016

Pasztet domowy


Ugotować 1 kg mięsa:  drobiowe, wieprzowe lub dowolne w tym . ok.  ¼  tłustego, np. boczek, podgardle, pachwina lub inne.
Można gotować z marchwią , pietruszką…
30 dkg  wątróbki drobiowej  usmażyć z 2 dużymi cebulami.
 Namoczyć bułkę.
Dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa : mięso, warzywa, wątróbkę cebulę i bułkę.
Dodać jajka 3-4 sztuki , dużo majeranku, pieprz, czosnek 2-3 ząbki czosnku, sól, gałka muszkatołowa, dowolne przyprawy , sucha bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
 Przełożyć  na blachę wyłożona papierem i nasmarowaną tłuszczem.
Piec  45 minut – 1 godzina.  Wykładam na folię do góry dnem . Zdjąć  papier z wierzchu. Gdyby gorące mięso się uszkodziło trochę. Dolepić je gorące. Po wystudzeniu przekładamy do  lodówki.
Zobacz teŻ przepis na  :  klops z jajkiem