środa, 17 lutego 2016

Zupa szczawiowa


(wiosenna zupa ze świeżego szczawiu)
SKŁADNIKI:

·        Garść szczawiu
·        ziemniaki
·        2 łyżki śmietany
·        3 jajka
·        kostka rosołowa lub wywar
·        2 listki laurowe
·        2 angielskie ziela
·        1 łyżka mąki
·        sól, pieprz, majeranek
·        troszkę słoniny( nie musi być)


WYKONANIE


Ziemniaki ugotować oddzielnie
2 jaka na twardo.

Zagotować wodę 1-2 litry z kostka rosołową, listkami laurowymi, angielskim zielem. Na gotującą wodę wrzucić umyty, pokrojony na drobno szczaw. Chwilę pogotować, dodać sól, pieprz i majeranek. W malej ilości wody rozmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, dodać śmietanę wymieszać i wlać do zupy. Przesmażyć słoninę , dodać do zupy.

Podawać ze strząśniętymi ziemniakami i pokrojonymi jajkami.