czwartek, 31 marca 2016

Sernik na kruchym cieście









.



Składniki kruchego ciasta:
3 żółtka jaj,

2,5 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

½  kostki masła lub margaryny,

½ szklanki cukru

 Wykonanie:

Ucieramy masło dodając żółtka i cukier. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Wygniatamy,( gdyby  było zbyt rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki) Rozwałkowane ciasto na grubość 1 cm wkładamy na wyłożoną papierem blachę. Lekko zapiekamy w 180 o C – około 15 minut.


Składniki masy serowej:
1 kg sera (Sanniki lub inny),

8 Jaj,

1 szklanka śmietany 30 % ,

½ kostki masła lub margaryny,

1 szklanka cukru kryształ,

1 szklanka cukru pudru,

Budyń śmietankowy,

3 łyżki czubate kaszy manny,

Cukier waniliowy,

Zapach śmietankowy i troszkę migdałowego,

Szczypta soli, kilka kropel soku z cytryny,

Duża łyżka spirytusu lub wódki.



Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli i  kilka kropli soku z cytryny.  Dodać cukier i jeszcze ubijać.  Ubite odstawić do lodówki na krótki czas wykonywania masy serowej. Żółtka ubić dodając cukier puder, zapach. Dodać utarte masło. Następnie dodać budyń ciągle mieszając mikserem, później ser zmielony dwukrotnie lub  z wiaderka ( najlepiej ser Sanniki). Ubić na sztywno śmietanę. Dodać ją do masy serowej lekko mieszając  łyżką, dodać kaszę mannę. Na koniec lekko mieszając dodać ubite białka i  łyżkę spirytusu.   Wyłożyć masę na zapieczone ciasto ( gdy nie podpieczemy go też będzie dobrze). Wygładzić lekko na wierzchu.  Piec 1 godzinę lub więcej  w temperaturze 180 o C. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 o C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia. Sernik może trochę opaść. Jest to bez znaczenia. Można polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
Rozpuścić gorzką czekoladę w 2 – 3 łyżkach wody, 1 łyżkę masła bądź margaryny trochę cukru. Polać gorącą i rzadką polewą. Posypać orzechami.
Inaczej można zrobić polewę czekoladową gotową ( bez znaczenia jakiej firmy). Wyjąć ja do garnka z opakowania  dodać 2-3 łyżki  wody, dodać łyżkę margaryny i trochę cukru.

1 komentarz: