środa, 2 marca 2016

Pierogi z kapustą

Składniki:
 Na farsz:
0,25 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
1 jajko,
1 łyżka  bułki tartej,
Pieprz, majeranek,
Olej do przesmażenia,
Na ciasto:
2  -2,5 szklanki mąki,
2 łyżki oleju,
1 żółtko,
Sól,
Gotująca woda.
Wykonanie:
Farsz
Kapustę zalewamy gotującą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie przesmażany pokrojoną na bardzo drobno cebulę. Wrzucamy do przesmażenia pokrojoną na drobno sparzoną kapustę, wcześniej odcedzoną. Przesmażamy razem z cebulą.  Doprawiamy majerankiem i pieprzem.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko i  bułkę tartą. Po wymieszaniu farsz gotowy


PIEROGI

Więcej niż połowę mąki zalewamy gotującą wodą, mieszamy aż powstanie gęsty klej. Dodajemy 2 łyżki oleju, żółtko, sól w wyrabiamy razem.
 Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy zaparzone ciasto i zagniatamy ciasto, podsypując mąka według potrzeb.
Odcinamy część ciasta i formujemy długi rulon. Kroimy go na krążki grubości 2 – 2,5 cm. Każdy krążek wałkujemy wałkiem. Nadziewamy  farszem,  lekko ugniatamy farsz i zawijamy na pół przykrywając farsz. Brzegi zaciskamy. Można dociskać widelcem. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy aż wypłyną i jeszcze trochę.  Wyjmujemy łyżką cedzakową.
 Można podawać same, Można polać masłem z przesmażona bułką tartą. 
Jeżeli pierogów jest za dużo-  surowe  zamrażam  na talerzu.  Później wrzucam na gotującą wodę . Gotuję troszkę dłużej. 
============================

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz