niedziela, 13 marca 2016

Ciasto - Piegusek

Jeśli mamy za dużo białek można je tu wykorzystać


Składniki ciasta:
  • 1 Szklanka  białek z jaj   ( tj. ok. 7-8 szt ),
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maku suchego bez mielenia,
  • Margaryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 olejku migdałowego


Składniki lukru:

  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku cytryny,
  • 1 łyżka gotowanej wody,
  • 1 łyżka soku z malin lub innego różowego.
Wykonanie :
Ciasto

Rozpuścić margarynę i ostudzić.  Do miski wsypujemy : mąkę, proszek do pieczenia, mak i  cukier. Mieszamy razem, dodajemy  mieszając ubitą pianę z białek. Na koniec margarynę i aromat,  lekko mieszamy,  Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 minut  w 180 o C. Nie wystawiamy od razu, żeby nie opadło.


Lukier
Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę . Polewamy ciasto i można ozdobić płatkami migdałowymi. Jeśli polewa jest za rzadka dodajemy więcej cukru pudru. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz