środa, 23 marca 2016

Żurek



Żurek

Zakwas na żur
składniki:
½ litra Woda przegotowana ostudzona,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki razowej,
2 listki laurowe,
1 ziarnka angielskiego ziela,
2-3 skórki z chleba ( ze spodu z otrębami)

Wymieszać , przykryć  pozostawić w temperaturze pokojowej na  3-4 dni.


Żurek
Zakwas,
3 litry wody,
Wywar warzywny, jak nie ma może być kostka rosołowa,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
2 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
2 angielskie ziela,
Pieprz ziarnisty
1 łyżeczka chrzanu,
2- 3  łyżki śmietany,
Przyprawy: dużo majeranku, sól, pieprz, ewentualnie troszkę kwasku cytrynowego lub octu winnego.
Wykonanie:

Wodę, zakwas ( z całą zawartością), wywar, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz ziarnisty , majeranek 1 łyżkę gotujemy. Od zagotowania 15 minut na wolnym ogniu. Później dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie śmietanę z mąką i 2 łyżkami gotowanego barszczu. Dodajemy do gotującego barszczyku. Zagotowujemy i przyprawiamy. W razie potrzeby dokwaszamy kwaskiem lub octem winnym.
Możemy podawać z ćwiartkami jajka na twardo lub z białą kiełbaską.

1 komentarz: