czwartek, 3 marca 2016

Zupa marchwiowa




SKŁADNIKI:
·         1 KG MARCHWI
·         1 SZT CEBULA
·         KILKA KARTOFLI
·         1-2  ZĄBKI CZOSNKU
·         1 ŁYŻKA ŚMIETANY
·         KOSTKA ROSOŁOWA 
przyprawy ; SÓL, CUKIER I PIEPRZ


WYKONANIE:
Marchew obrać i ugotować  w niewielkiej ilości wody do miękkości .
Kartofle obrać skroić w kostkę i obsmażyć na oleju aż zrobią się szkliste. Przełożyć do garnka, Zalać wodą ok. 1-1,5 litra. Dodać kostkę rosołową, ząbek czosnku i ugotować. Cebulę usmażyć. Dodać do marchwi i razem rozdrobnić blenderem. Zmiksowaną marchew z cebulą dodać do zupy. Doprawić solą,  pieprzem i  cukrem .Dodać śmietanę.

Może być wzbogacona forma zupy o przesmażone plasterki kiełbasy dodane na talerz po nałożeniu.
====================================

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz