sobota, 2 kwietnia 2016

Pierogi z serem

Farsz:
Składniki:
  • 0,40 kg sera białego,
  • 1  jajko( można dodać i wykorzystać białko od ciasta),
  • 2 łyżki cukru,
  • Troszkę cynamonu
 Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem. Ser rozgnieść na talerzu głębokim. Dodać utarte z cukrem jajko i cynamon. Dobrze wygnieść widelcem lub łyżką.

Ciasto
Składniki:
  • Około ½ kg mąki,
  • 1 żółtko jaj,
  • 2 łyżki oleju,
  • Trochę soli,
  • 1 szklanka gotującej wody
Wykonanie:
2/3 mąki zalać w naczyniu gotującą wodą i wymieszać. Powstanie gęsty klej. Dodać żółtko, olej sól. Wymieszać.  Na stolnicą wysypaną mąką wyłożyć ciasto i zagnieść je podsypując mąką według potrzeb. Odciąć część ciasta uformować długi rulon. Rulon pociąć na krążki o grubości ok. 2 cm i każdy rozwałkować. Na środku wyłożyć łyżeczką farsz. Lekko przygnieść. Złożyć na pół. Przycisnąć mocno brzegi aby się skleiło. Brzegi powstałego piroga można dodatkowo zacisnąć widelcem. ( Wykonanie na zdjęciach pokazałam  w przepisie „pierogi z kapustą”)
Pirogi wrzucać na gotującą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch i jeszcze chwilę.
Podawać polane śmietaną lub jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz