piątek, 11 marca 2016

Kremówki




PO OBIEDZIE CHODZILIŚMY 
DO BABCI NA KREMÓWKI
Składniki:
3 opakowania krakersów,
Puszka mleka skondensowanego słodzonego,
0,5 l śmietany kremówki ( 30%),
3 śmietanfixy,
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
3 żółtka jaj,
1 kostka masła,
2 cukry waniliowe,
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej,
4 łyżki maki pszennej,,
Starta gorzka czekolada,
Sposób wykonania:
Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym  gotujemy w garnku z wodą na bardzo małym ogniu przez 2-3 godzin. Po schłodzeniu otwieramy ją. Powstanie w niej smaczny  karmel.
Z mleka odlewamy 1/3, a w niej rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie wlewamy mleko z mąka i gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy  do takiej temperatury jak  masło.
Masło ucieramy mikserem dodając porcjami budyń.
Na blasze typowej wielkości układamy warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy 3 /4 kremu budyniowego. Przykrywamy to następną warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy  karmel i rozsmarowujemy.  Układamy następna warstwę krakersów i rozsmarowujemy na nich resztę kremy.
Ubijamy śmietanę dodając 3 śmietan-fixy i wykładamy na ciasto. Posypujemy startą gorzką czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej do następnego dnia . ( krakersy muszą lekko zwilgotnieć).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz