środa, 13 kwietnia 2016

Kotlety mielone mięsne



Składniki:
½ kg mięsa mielonego z łopatki( może być inne),
3 jajka,
1 bułka,
3 czubate łyżki bułki tartej,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Olej do smażenia.

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie. Do miseczki włożyć mięso mielone, dodać : mocno wyciśniętą bułkę, rozgnieciony czosnek, rozgniecioną cebulę, wybić 2 jajka, dodać 1 i ½ łyżki bułki tartej i przyprawy. Mięso dobrze wyrobić ręką.   Jedno jajko roztrzepać na talerzyku, na drugi talerzyk wsypać bułkę tartą. Formować kotlety i obtoczyć je jajkiem, a następnie smażyć na gorącym tłuszczu po dwóch stronach, a następnie po bokach. Jeśli smażylibyśmy na głębokim tłuszczu obsmażanie po bokach nie będzie konieczne.
Możemy podawać z ziemniakami, z kaszą gryczaną lub z samą  surówką.
POLECAM RóWNIEż !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz