środa, 6 kwietnia 2016

Muffinki cytrynowe






Składniki:
  • 2 szk. mąki
  • 125 g masła
  • 1 szk. mleka
  • ½ szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku
  • skórka otarta z 2 cytryny
  • sok z  2 cytryny
  • szczypta soli
  • ·         aromat cytrynowy do ciast
  • ·         śmietana  0,25 l  30 %
  • ·         2 śmietanfixy
  • ·         1 czubata łyżka cukier puder
Wykonanie:
1. Zaczynam od masła – rozpuszczam je w garnku i zostawiam do ostudzenia. 
2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier pomieszany z cukrem waniliowym. 
3. Ścieram skórkę z wyparzonej cytryny i łączę suche składniki.
4. Do drugiego naczynia wbijam jajka i krótko miksuję je na najmniejszych obrotach miksera, w trakcie miksowania wlewam rozpuszczone, przestudzone masło oraz mleko, na końcu wciskam też sok z cytryny i dodaje aromat do ciasta.
5. Do mokrych składników w misce dodaje stopniowo połączone suche składniki i wszystko delikatnie mieszam lub miksuje, ciasto nie musi być jednolite, wręcz ma być takie „grudkowate”.
6. Do papilotek wkładam ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości papilotki, w trakcie pieczenia muffinki znacznie urosną.
7. Piekarnik nagrzałam wcześniej do 180 st. C, wkładam do niego formę z muffinkami i piekę przez 20 minut, po czym sprawdzam suchym patyczkiem czy wykałaczka czy są już upieczone. Muffinki można także piec w specjalnych silikonowych formach do babeczek :)
Upieczone muffinki studzę na kratce, podaję posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub udekorowane bitą śmietanę i posypuje otartą skórką cytryny.
śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.

czas przygotowania: ok. 45 minut


POLECAM RóWNIEż!!!


1 komentarz: