piątek, 29 kwietnia 2016

DEWOLAJE




(Z kg schabu  wychodzi około 10-11 sztuk
Robię je na specjalne okazję. Wymagają trochę więcej pracy)



Składniki:

  1. 1 kg Schab wieprzowy z cienkiego schabu, mogą być filety drobiowe,
  2. 25 dkg pieczarki,
  3. Mięso mielone ok. 20 dkg,
  4. 1 ząbek czosnku,
  5. ½ niedużej cebuli,
  6. 3 -4 jajka,
  7. Pęczek koperku drobno skrojonego lub natki z pietruszki,
  8. 1 łyżeczka masła,
  9. 1-2 ogórki konserwowe,
  10. 3 plastry sera żółtego,
  11. 1 papryka świeża,
  12. 2 plasterki chudej szynki,
  13. Olej do smażenia ( dobry)
  14. Bułka tarta,
  15. 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  16. 1 łyżka mąki pszennej,
  17. vegetta, sól, pieprz,

Wykonanie:

Schab lub filety drobiowe przecinamy na kawałki  1-1,5 cm tak jak na kotlety schabowy i rozbijamy je na cienkie kotlety zarazem starając się uformować   kształt zbliżony do prostokąta.
Pieczarki myjemy i przecieramy na tarce na grubych oczkach i przesmażamy  na oleju 10 minut.
Mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy przesmażone pieczarki, wbijamy jajko, dodajemy  1 łyżkę bułki tartej, posiekany drobno czosnek i cebulę oraz  koperek , doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jak na kotlety mielone. 

Resztę jajek wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem.  Przygotowujemy na talerzu bułkę tartą do obtaczania, na drugim talerzu mąkę ziemniaczana i mąkę zwykłą.
Ser żółty, paprykę, szynkę i ogórek kroimy na wąskie paseczki, które będziemy wkładać do zawijania mięsa, a wiec nie mogą być za długie.
Rozbite mięso każdy kawałek nacieramy vegettą i masłem, a następnie przy jednym z brzegów na środek wkładamy  trochę mięsa mielonego, paseczek papryki, szynki, ogórka i sera żółtego. Zawijamy dewolaje  w następujący sposób: najpierw zawijamy jakby margines na dole i na górze, tak żeby nadzienie było w środku, potem zwijamy rulon zaczynając od części  z mięsem, a na końcu część, gdzie nie ma mięsa. Taki rulon obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej, a potem  w mące pszennej.  Obtaczamy je wszystkie i odkładamy na talerzu bądź deseczce.
Nagrzewamy olej do głębokiego smażenia  na dużej patelni. Na początku olej mocno nagrzewamy. Rulony mięsne  zanurzamy w jajku najpierw góra i dół potem w bułce. Jeszcze raz w jajku góra i dół  , potem w bułce, a na koniec  jeszcze raz całość w jajku i w bułce i dopiero układamy na patelni. Obsmażamy na nieco chłodniejszym ogniu, tak żeby były złocistego koloru. Jeżeli mamy ich więcej możemy wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po usmażeniu możemy przed samym podaniem podgrzać  w piekarniku.
 Dewolaje są trochę pracochłonne , więc ja przygotowuję je wcześniej , a przed podaniem podgrzewam. Można na nie położyć troszkę masła i przykryć je papierem, aby nadmiernie nie wyschły w czasie podgrzewania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz