środa, 20 kwietnia 2016

Placek drożdżowy




( zwykły bez wyrabiania 
ciasta, zawsze się udaje)

Składniki:
10 dkg drożdży,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
4 jajka,
1 szklanka oleju,
¾ szklanki mleka,
4 szklanki mąki pszennej


Składniki kruszonki:
¼ masła lub margaryny,
3 łyżki maki,
½ szklanki cukru

Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, następie wysypać na nie cukier i cukier waniliowy. Oddzielnie roztrzepać trochę jajka całe i wylać do miski. Na to wszystko wylać olej, potem mleko i na koniec wysypać mąkę. Nic nie wyrabiając  przykryć ścierka i odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Po trzech godzinach wyrobić wszystko – mikserem przez 2-3 minuty na wolnych obrotach.
Blachę długą wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką.
Przygotować kruszonkę z masła, cukru i maki. W miseczce wygnieść wszystko i pokruszyć na wierzch ciasta.
Ciasto piec, bez uprzedniego wyrastania, 50 minut w  podgrzanym piekarniku. Temperatura pieczenia wynosi 175-180 o C.
Ja dodatkowo na wierzch posypałam trochę cynamonu.

1 komentarz:

  1. Pyszności, świeża drożdżówka z masełkiem i chowają się wyszukane ciasta :)

    OdpowiedzUsuń