niedziela, 10 kwietnia 2016

Parowce - pampuchy z borówkami




Składniki:
0,5 kostki drożdży( 5 dkg),
1,5 szklanki mleka,
4 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 jajka,
½ kg mąki,
Szczypta soli,
Borówki,
 Mały jogurt.

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać  cukier i wsypać część mąki. Wymieszać tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 20 minut..  Dodać jajka. Sól i mąkę. Wyrobić ciasto, z którego będziemy lepić kulki. Uformować wałki, a następnie kroić  je i formować kulki.  Kulki nadziewać borówkami. Mogą być bez nadzienia.  Pampuchy gotować 15 – 20 minut  w garnku na parze. 
Część borówek zgnieść lekko z cukrem. Pozostałą część  zmieszać blenderem z jogurtem i trochę cukru..
Ugotowane pampuchy podawać polane  sosem z borówek i jogurtu.


POLECAM RóWNIEż!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz