czwartek, 28 kwietnia 2016

Parowce-pampuchy z sosem truskawkowym


Składniki:
  • 0,5 kostki drożdży( 5 dkg),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • ½ kg mąki,
  • Szczypta soli,
  • truskawki,
  •  Mały jogurt.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać  cukier i wsypać część mąki. Wymieszać tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 20 minut..  Dodać jajka. Sól i mąkę. Wyrobić ciasto, z którego będziemy lepić kulki. Uformować wałki, a następnie kroić  je i formować kulki.  Kulki nadziewać borówkami. Mogą być bez nadzienia.  Pampuchy gotować 15 – 20 minut  w garnku na parze. 
Część truskawek zgnieść lekko z cukrem. Pozostałą część  zmieszać blenderem z jogurtem i trochę cukru..
Ugotowane pampuchy podawać polane  sosem z truskawek  i jogurtu.
Mogą być utarte truskawki bez jogurtu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz