środa, 27 kwietnia 2016

Cebulki faszerowane




Składniki:

  • Kilka niedużych cebul,
  • Ugotowane  chude mięso dowolne 20-30dkg,
  • Jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Przecier pomidorowy,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • Koperek drobno posiekany,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,

Wykonanie:


Cebulki obgotowujemy 10 minut.  Przyrządzamy farsz z gotowanego mięsa: mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy nożem na desce. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą przyprawiamy dość ostro. Dodajemy koperek. Mieszamy.

Cebulki  ugotowane i jeszcze ciepłe – skrawamy nożem część dołu( tą z której wyrastają korzenie. Następnie naciskając oddzielmy warstwy pojedyncze cebulek.  Warstwy cebulek napełniamy farszem.

Na tłuszczu obsmażamy  jedna pokrojoną w kostkę cebulę. Wykładamy nadziane cebulki i podlewamy lekko wodą i przecierem pomidorowym. Dodajemy koper i przyprawy. Dużo majeranku.

 Podajemy na ciepło z chlebem lub z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz