niedziela, 17 kwietnia 2016

Gołąbki - kapusta faszerowana




Składniki:
  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki ( może być inne),
  • 2 jajka,
  • Cebula,
  • Ząbek czosnku,
  • 4 łyżki ryżu podgotowanego na sypko ( lub może być bułka namoczona w wodzie, gdy nie lubimy ryżu),
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Kapusta zwykła,  włoska,
  • Przecier pomidorowy,
  • 1 łyżeczkę mąki,
  • Tłuszcz,
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, vegetta.



Wykonanie:


Zdjąć z kapusty pojedynczo liście tak, żeby ich nie uszkodzić( Trzeba wykroić środek głęboko). Wrzucić liście kapusty na gotującą wodę i pogotować je trochę. Jeśli kapusta jest młoda gotujemy krócej. Wyjąc obgotowane liście i odłożyć je.

Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż ( bądź bułkę), jajka, bułkę tartą, gniecioną i posiekaną ½ cebuli i zgnieciony czosnek. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

Liście kapusty rozłożyć na desce i zbić tłuczkiem do mięsa twardą część liścia. Następnie  na środek liścia rozłożyć  farsz mięsny. Zwinąć liść najpierw boki, a potem dwa pozostałe końce. Zawinięte gołąbki wyłożyć do garnka. Na dno jeden liść kapusty. Podlać wodą i część przecieru pomidorowego. Trochę pogotować, od zagotowania na bardzo małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, vegettą.

Na patelni rozpuścić tłuszcz, przesmażyć drugą połowę cebuli, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor, Podlać wodą i resztą przecieru pomidorowego. Doprawić przyprawami i pokrojonym koperkiem.  Rozprowadzić sos i dolać go do gołąbków. Razem zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz