Farsz:
Składniki:
- 0,40 kg sera białego,
- 1 jajko( można dodać i wykorzystać białko od ciasta),
- 2 łyżki cukru,
- Troszkę cynamonu
Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem. Ser rozgnieść na talerzu głębokim. Dodać utarte z cukrem jajko
i cynamon. Dobrze wygnieść widelcem lub łyżką.
Ciasto
Składniki:
- Około ½ kg mąki,
- 1 żółtko jaj,
- 2 łyżki oleju,
- Trochę soli,
- 1 szklanka gotującej wody
Wykonanie:
2/3
mąki zalać w naczyniu gotującą wodą i wymieszać. Powstanie gęsty klej. Dodać żółtko,
olej sól. Wymieszać. Na stolnicą
wysypaną mąką wyłożyć ciasto i zagnieść je podsypując mąką według potrzeb. Odciąć
część ciasta uformować długi rulon. Rulon pociąć na krążki o grubości ok. 2 cm
i każdy rozwałkować. Na środku wyłożyć łyżeczką farsz. Lekko przygnieść. Złożyć
na pół. Przycisnąć mocno brzegi aby się skleiło. Brzegi powstałego piroga można
dodatkowo zacisnąć widelcem. ( Wykonanie na zdjęciach pokazałam w przepisie „pierogi z kapustą”)
Pirogi
wrzucać na gotującą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch i jeszcze chwilę.
Podawać
polane śmietaną lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz