niedziela, 30 kwietnia 2017

Jabłecznik

Kruche ciasto:
5  żółtek,
3 szklanki mąki,
3 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
Masa z jabłek:
1,5 kg jabłek,
½ szklanki cukru,
1 łyżka cynamonu,
Masa z białek:
5 białek z jaj,
¾ szkl. Cukru,
Budyń waniliowy lub 1 łyżka maki ziemniaczanej
Żółtka wybić do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem, dodać margarynę i utrzeć.   Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Oddzielić ¼ i włożyć do zamrażalnika.
Pozostałe ciasto wyłożyć na blachę na papier do pieczenia i zapiec w 170 stopniach przez 10 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon  oraz pół budyniu . Wymieszać i wyłożyć na zapieczone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać budyń pozostały i lekko wymieszać. Masę z białek lekko wyłożyć na jabłka. Na wierzch  wyjąć ciasto zmrożone i zetrzeć na tarce na grubych oczkach na masę z białek.
Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz