Składniki:
- 0,5 kostki drożdży( 5 dkg),
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- ½ kg mąki,
- Szczypta soli,
- truskawki,
- Mały jogurt.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i wsypać część mąki. Wymieszać tak, aby
powstała konsystencja gęstej śmietany. Przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 20
minut.. Dodać jajka. Sól i mąkę. Wyrobić
ciasto, z którego będziemy lepić kulki. Uformować wałki, a następnie kroić je i formować kulki. Kulki nadziewać borówkami. Mogą być bez
nadzienia. Pampuchy gotować 15 – 20 minut w garnku na parze.
Część truskawek zgnieść lekko z cukrem. Pozostałą część zmieszać blenderem z jogurtem i trochę cukru..
Ugotowane pampuchy podawać polane sosem z truskawek i jogurtu.
Mogą być utarte truskawki bez jogurtu.
Mogą być utarte truskawki bez jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz