wtorek, 12 września 2017

Rolada malinowa



  SKŁADNIKI:
Biszkopt:

• 4 jajka

• 1 1/3 szklanki mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 1/3 szklanki cukru

• 2 łyżki cukru z wanilią, szczypta soli i kilka kropli soku z cytryny

• ok.1/3 szklanki wody( oranżady lub wody gazowanej)
Nadzienie:

•250 g śmietany kremówki lub 30 %

• 1 opakowanie  serka mascarpone

• 1 1/2 szklanki cukru pudru

• sok wyciśnięty z 1 cytryny

• 1  cukier  waniliowy

·         2 łyżki żelatyny,

• 250 g malin
Do dekoracji:
• niewielka ilość kremu tego samego co wewnątrz
• maliny,
• wiórki kokosowe

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
W tym czasie przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Do piany dodajemy stopniowo cukier i cukier z wanilią , oraz żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy wodę i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia (proszek nie  konieczny) i delikatnie łyżką mieszamy by dokładnie połączyła się z masą.
Ciasto wylewamy na dużą blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Biszkopt pieczemy ok. 15 minut. Sprawdzamy  patyczkiem, jak tylko będzie suchy to ciasto upieczone i wyjmujemy z piekarnika. Trzeba uważać by za mocno nie upiec ciasta, aby nie  pękało  przy zawijaniu.
Po upieczeniu gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem i delikatnie  rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy w ten sposób do zupełnego ostygnięcia.
W gorącej wodzie 1/5 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, dalej ubijając. Następnie dodajemy powoli sok z cytryny, cały czas przy tym miksując, a następnie żelatynę wystudzoną i po łyżce serek mascarpone. Blenderem rozdrabniamy część malin. Dodajemy je do kremu  dobrze mieszamy.
Wystudzoną roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na biszkopcie krem. Na końcu który zostaje na zewnątrz kładziemy nieco mniej kremu by nie wypłynął nam przy zwijaniu. Na brzegu rozkładamy maliny . Zawijamy roladę, układamy ją tak by łączenie znajdowało się od spodu.
Resztą kremu smarujemy roladę, obsypujemy wiórkami i owocami  dekorujemy roladę.
Roladę odstawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 S M A C Z N E G O ! ! !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz