Taki sposób na przyrządzenie grzybów słyszałam kiedyś
w radiu.
Miód i pomidory - wydawało mi się to dziwne połączenie.
Smak jest jednak niesamowity.
To mój najlepszy sposób na grzyby leśne.
Składniki:
Grzyby leśne ( podgrzybki, borowiki, maślaki lub inne)
1 łyżka masła lub oleju,
1 mała cebula,
Ząbek czosnku,
1 łyżeczka miodu,
2 średnie pomidory,
1 łyżka śmietany,
Wykonanie:
Grzyby obgotowujemy przez 15-20 minut. Odsączamy. Wywar z
grzybów pozostawiamy. Na gorącym
tłuszczu przesmażamy cebulkę. Dodajemy odsączone grzyby, miód, rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy solą ,
pieprzem, natką z pietruszki lub koprem. Pomidory obieramy ze skórki. Najlepiej
sparzyć skórkę wcześniej. Pomidory kroimy na drobno i dodajemy do smażonych
grzybów. Dodajemy część wywaru z grzybów i dalej dusimy ( ok.10 minut). Pod koniec dodajemy śmietanę.
Grzyby w sosie podajemy z kluskami lub ziemniakami.
S M A C Z N E G O ! !
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz