niedziela, 11 grudnia 2016

Krupnik ( zwyczajny polski)






 W okresie zimy często gotuję zupy.
Moi bliscy  bardzo lubią mój krupnik, chociaż ja
dawniej nie lubiłam kaszy jęczmiennej pod żadna postacią.
 Składniki:
2,5 litra wody,
6 łyżek kaszy jęczmiennej średniej,
2 liście laurowe,
3 angielskie ziela,
Kilka ziaren pieprzu,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
Kawałek selera,
8-10  sztuk średnich ziemniaków,
Liść pora,
1 nieduża cebula,
½ kg żeberek wieprzowych,      
Przyprawy, sól, pieprz, majeranek,    
koperek,                                                 
Wykonanie:
Na gotującą wodę wsypać kaszę jęczmienną i gotować na małym palniku ok. 30 minut.  Po lekkim rozgotowaniu kaszy dodać pokrojone żeberka pokrojone w małe paski, a następnie liście laurowe, angielskie ziele, pieprz ziarna,  liść pora, cebulę, czosnek.  Marchew, pietruszkę i seler  dodać pocięty na grubych oczkach na tarce. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy.  Gotować na małym palniku  przykręconym maksymalnie  około godziny lub dłużej. Następnie wyjąć  z zupy liście pora i cebulę oraz liście laurowe. Zupę posolić i  doprawić do smaku pieprzem i majerankiem.Dodać posiekany koperek.
Podawać z wkładką mięsną w postaci żeberek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz