środa, 28 grudnia 2016

Zupa ogórkowa




Składniki:
2,5 litra wody,
10 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
Kawałek pora,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziarna angielskie ziele,
6 ziaren pieprzu,
Mały kawałek świeżego imbiru,
3 kiszone ogórki lub przecier ogórkowy ,
Trochę wody z kiszonych ogórków,
Koper,
Przyprawy: sól, pieprz i majeranek,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 płaska łyżka maki pszennej,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Żeberka lub kości na wywar.

Wykonanie:
Zimą wodę wlewamy do garnka. Wkładamy do niej żeberka lub kości na wywar. Dodajemy liście laurowe, angielskie ziele, ziarna pieprzu, świeży imbir, cebulę i pora  w całości, lekko zgniecione ząbki czosnku.  Marchew i pietruszkę  ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie dodajemy do zupy . Ziemniaki obieramy i kroimy na drobne cząstki. Przekładamy je do zupy. Część posiekanego na drobno  kopru  dodajemy do zupy. Gotujemy wywar z ziemniakami  aż warzywa będą miękkie. Cebulę i pora wyjmujemy z zupy . Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 -15 minut.  Śmietanę mieszamy z jogurtem i mąką dodając trochę gotującej zupy. Po dokładnym wymieszaniu, tak aby nie było grudek wylewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze przez chwilę gotujemy. Posypujemy całość resztę posiekanego kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz