poniedziałek, 19 grudnia 2016

Barszczyk czerwony z uszkami

 barszczyk czerwony z uszkami to obowiązkowa potrawa wigilijna w moim domu


















Składniki na barszczyk:
5-6 sztuk buraków czerwonych,
2 listki laurowe,
2 angielskie ziela,
6 ziaren pieprzu,
3 ząbki czosnku,
5 goździków,
1 pietruszka,
1 marchew,
1 cebula,
1 łyżka soli,
1-2  łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
1 czubata łyżka majeranku,
Pieprz mielony,

Składniki na uszka:
Ok. ½ kg mąki,
1 żółtko +i 1 całe jajko,
2 łyżki oleju,
Grzyby leśne mrożone lub suszone( gdy takich brak mogą być pieczarki),
1 łyżka bułki tartej,
Cebula,
Sól, pieprz, majeranek,
Wykonanie:
Barszczyk:
Buraki obrać , wypłukać i skroić na drobno. Ja kroję na płaskie plasterki na tarce do mizerii. Skrojone buraki przesypuję solą cukrem i kwaskiem cytrynowym i odstawiam na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewam sok  do późniejszego wykorzystania.  Buraki zalewam zimną wodą  ok. trzy litry. Dodaję warzywa i wszystkie  pozostałe składniki i gotuję na niskich temperaturach  tak, żeby się nie zagotowało   dwie godziny lub dłużej. Odlany sok dodaję do garnka przed podaniem.
Uszka:
Zaczynam od przygotowania farszu. Do farszu używam grzybów leśnych.
W okresie grzybobrania część grzybów umytych obgotowuję, osączam na sicie. Odsączone nakładam do torebek foliowych i mrożę.
Tak przygotowane grzyby po lekkim rozmrożeniu wrzucam na kilka minut do ponownego zagotowania, a następnie odsączam. Siekam na drobno na desce. Można je zmielić, ja jednak wole posiekane. Cebulę również drobno siekam. Na gorącym tłuszczu przesmażam cebulę, po chwili dodaję grzyby. Razem To przesmażam dodając przyprawy. Dobrze przesmażone. Odstawiam do lekkiego ostudzenia, dodaje całe jajko i bułkę tartą. Farsz przyprawiam do smaku. Udział majeranku jest dość duży. Odstawiam farsz i przygotowuje ciasto na uszka.
Ciasto na uszka rozpoczynam od zaparzenia mąki. Można to zrobić wcześniej. ½ maki zalewam gotującą wodą i mieszam, aby powstał gęsty klej. Dodaje 2 łyżki oleju, 1 płaską łyżeczkę soli i żółtko. Wymieszam.  Na stolnicę wysypuję pozostałą mąkę, a na nią mąkę zaparzoną.
Zagniatam ciasto. Podsypuję mąką w razie potrzeby. Z ciasta formuję dłuższe rulony, które tną na krążki grubości 1- 1,5 cm. Każdy krążek rozwałkowuję wałkiem na niewielki okrągły placuszek od spodu podsypując mąką.  Na środek   nakładam farsz, zginam na pół i  przygniatam brzegi. Końcówki cienkie powstałego pieroga zlepiam ze sobą  i formuję uszka.   Tak przygotowane uszka gotuję w
osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze prze chwile. Podaję na talerzu zalane gorącym barszczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz