niedziela, 4 grudnia 2016

Śledzie w oleju





U mnie tradycyjnie jest to jedna z dwunastu potraw na Wigilii

Składniki:
5 płatów śledziowych,
2 średniej wielkości cebule,
Olej,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka octu,
Czarny pieprz mielony,

Wykonanie:
Płaty śledziowe dobrze wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Po namoczeniu śledzie pokroić na cząstki. Przełożyć do słoika lub innego zamykanego naczynia.  Cebulę pokroić na piórka lub w kostkę. Następnie cebulę posypać dość mocno  pieprzem i wymieszać. Cebulę przełożyć do naczynia ze śledziami i wymieszać. Dodać cukier i ocet. Wymieszać i zalać olejem.  Odstawić do lodówki. Powinno odstać kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz