piątek, 30 grudnia 2016

Ciasto VENUS




Biszkopt
Składniki:
·         ½ szklanki mąki tortowej,
·         ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
·         1 szklanka cukru,
·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
·         6 jaj.

Wykonanie:
Białka ubić na pianę, dosypać cukier i jeszcze miksować.  Dodawać stopniowo żółtka  ucierając, dodać mąki z proszkiem do pieczenia lekko mieszając. Piec 25-35 minut w 180 stopniach.   Biszkopt przekroić na dwie warstwy.
Przygotować:
·         Paczkę wiórków  kokosowych uprażyć na złoty kolor na łyżce masła.
·         Przygotować mały słoiczek dżemu jasnego koloru( brzoskwiniowy, morelowy lub inny). Ja  użyłam truskawkowy i też  było dobrze.
KREM
Składniki:
·         2 galaretki cytrynowe,
·         Ser biały 25 dkg  lub serek homogenizowany.
·         0,25 litra Śmietana 30 %,
·         Cukier 3 łyżki czubate,
·         Śnieżka,
Wykonanie.
Galaretki rozpuścić w ¾ szklanki wody.  Ser zmiksować blenderem, dodając gęstniejącą galaretkę. Ubić śmietanę ze śnieżką i cukrem.  Połączyć śmietanę z masą galaretową. Ubić mikserem.

Dolną warstwę biszkoptu wysmarować  całym kremem galaretowym. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Na wierzch  nałożyć dżem i całość posypać wiórkami wcześniej uprażonymi.

S M A C Z N E G O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz