poniedziałek, 12 grudnia 2016

Śledzie staropolskie w zalewie





Jedna z dwunastu potraw wigilijnych u mojej mamy




Składniki:
5 płatów śledzi,
1 śledź z mleczem,
1 cebula,
3 angielskie ziela,
2 listki laurowe,
1 szklanka wody,
3 łyżki octu,
5 łyżek cukru,
1 - 2 łyżki śmietany 30%,
Pieprz czarny,
Wykonanie:
 śledziowe  dobrze wymoczyć i pokroić w kawałki.  Wymoczony mlecz ze śledzia drobno posiekać nożem na desce. Przełożyć go do kubka, zasypać łyżka  cukru i dobrze rozetrzeć  łyżką. Zagotować
zalewę  z 1 szklanki wody, octu, ziela angielskiego, liści laurowych i 4 łyżek cukru. Zalewę odstawić do ostudzenia.  Cebulę pokroić w piórka i przełożyć do lekko ciepłej zalewy. Do zalewy dodać utarty mlecz śledziowy z cukrem.   Śledzie przełożyć  do słoika lub innego naczynia zamykanego. Dodać zalewem z wraz z cebulą. Następnie dodać śmietanę i odstawić do lodówki do następnego dnia.
U mojej mamy  podawane  były na wieczerzy wigilijnej z gorącymi strząśniętymi  ziemniakami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz