Składniki:
Bób świeży lub mrożony
½ kg mięsa z piersi indyka,
1 jajko,
Cebula,
Ząbek czosnku,
Trochę kurkumy,
Sól,
Pieprz,
Gałka muszkatołowa,
Majeranek,
Koperek świeży lub mrożony,
½ łyżeczki masła,
Mały przecier pomidorowy,
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie aż
będzie miękki. Odsączamy.
Mięso z indyka mielimy razem z
czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą, część koperku. Przyprawiamy
solą pieprzem, gałką muszkatołową,
troszkę kurkumy i wyrabiamy.
W płaskim garnku gotujemy wodę.
Lekko ją solimy, dodajemy masło. Na gotująca wodę wkładamy uformowane pulpety.
Dusimy na wolnym ogniu, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, pieprz. Pod
koniec gotowania dodajemy resztę koperku
i mąkę ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości wody.
Podajemy na ciepło pulpety razem z
bobem jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz