piątek, 10 lutego 2017

Kotlety z kaszy





 ostatnio jestem  na diecie i odkrywam nowe dania
Składniki:
¾  szklanki suchej kaszy jęczmiennej pęczak,
1 jajko,
Natka z pietruszki 1/3 pęczka,
Kawałek cebuli,
1 ząbek czosnku,
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek,
1 łyżeczka oleju,

Wykonanie:
 Wykonanie kaszę ugotować na miękko. Ostudzić.  Dodać zmiażdżony kawałek cebuli i ząbek czosnku.  Dodać jajko i przyprawy oraz drobno posiekaną  pietruszkę. Gdyby się nie sklejało trzeba dodać łyżkę bułki tartej.  Wyrobić.  Patelnię rozgrzać. Posmarować niewielką ilością oleju.  Formować kotlety i smażyć bez tłuszczu.  Aby można było je przewrócić na drugą stronę muszą się dobrze podsmażyć. Podawać na ciepło. Ja podałam z kiszoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz