Zakwas
na żur
składniki:
½ litra Woda przegotowana ostudzona,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki żytniej,
1 łyżka mąki razowej,
2 listki laurowe,
1 ziarnka angielskiego ziela,
2-3 skórki z chleba ( ze spodu z otrębami)
Wymieszać , przykryć
pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.
Żurek
Zakwas,
3 litry wody,
Wywar warzywny, jak nie ma może być kostka rosołowa,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
2 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
2 angielskie ziela,
Pieprz ziarnisty
1 łyżeczka chrzanu,
2- 3 łyżki
śmietany,
Przyprawy: dużo majeranku, sól, pieprz, ewentualnie
troszkę kwasku cytrynowego lub octu winnego.
Wykonanie:
Wodę, zakwas ( z całą zawartością), wywar, czosnek,
liście laurowe, ziele angielskie pieprz ziarnisty , majeranek 1 łyżkę gotujemy.
Od zagotowania 15 minut na wolnym ogniu. Później dodajemy rozrobioną w zimnej
wodzie śmietanę z mąką i 2 łyżkami gotowanego barszczu. Dodajemy do gotującego
barszczyku. Zagotowujemy i przyprawiamy. W razie potrzeby dokwaszamy kwaskiem lub
octem winnym.
Możemy podawać z ćwiartkami jajka na twardo lub z białą
kiełbaską.
Super. Tego nam było trzeba😃
OdpowiedzUsuń