sobota, 11 marca 2017

Rolada szpinakowa




 Jest prosta do wykonania, smaczna
i można zachwycić swoich bliskich
 Składniki:
Opakowanie szpinaku rozdrobnionego 400 g,

4 jajka,

3 łyżki czubate mąki,

 250g łososia  wędzonego w plasterka,
25 dkg serka półtłustego,
małe opakowanie jogurtu naturalnego,,
1 łyżeczka czubata chrzanu,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczkę oliwy z oliwek,

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Nasiona czarnuszki


Wykonanie.
 Szpinak zagotować i odsączyć.   Dodać rozdrobniony czosnek, żółtka, przyprawy mąkę i ubitą pianę z białek. Wymieszać.  Blachę wyłożyć papierek do pieczenia. Nasmarować oliwą i wyłożyć ciasto szpinakowe. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku  ok. 25 minut.  Po upieczeniu nasmarować serkiem wymieszanym z chrzanem i jogurtem. Ułożyć rybę. Zwinąć roladę. Owinąć ją  w papier od pieczenia  i odstawić do lodówki na kilka godzin.  Zimną pokroić na grubsze plastry i obsypać czarnuszka. Podawać na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz