środa, 20 lipca 2016

Bułeczki drożdżowe z porzeczkami


Składniki ciasta :
1 kg mąki,
½ kostki masła,
3 żółtka jaj,
2 całe jajka,
6 dkg drożdży,
½ litra mleka,
½ szklanki cukru,
1 szt cukier waniliowy,
olejek migdałowy 1/2,


 
Składniki nadzienia:
½ kg czarnych porzeczek.
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
½ olejku migdałowego,
1 czubata łyżka mąki,

 
Składniki kruszonki:
1 łyżka masła,
1 szklanka cukru,
½ szklanki mąki,
 
Wykonanie:
1 szklankę mleka lekko podgrzewamy i dodajemy: drożdże,2 łyżki maki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy. Drożdże mają wyrastać. Rozgrzewamy masło, aby się rozpuściło, lekko studzimy i dodajemy całe jajka i żółtka wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem migdałowym. Dodajemy do nich wyrośnięte drożdże drugą szklankę mleka i część maki. Mieszamy dokładnie aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdże w tym czasie rozmnażają się. Jeżeli ciasto jest rzadsze, lekkie, drożdże łatwiej się rozmnażają. Po lekkim wyrośnięciu dodajemy mąkę partiami i dobrze wyrabiamy łyżką i odstawiamy na chwilę. Czynność tą powtarzamy. Część mąki powinna zostać do przesypywania podczas lepienia bułeczek.

Przygotowujemy nadzienie. Porzeczki podgrzewamy i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, zapach , make i można też wykorzystać białko z jednego jajka. Mieszamy.

Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąka. Przegniatamy. Odcinamy kawałki ciasta na bułeczki, lekko rozpłaszczamy je nadając kształt prostokąta. Na środek nakładamy po 2 łyżeczki nadzienia porzeczkowego tak aby nie pobrudzić nim brzegów ciasta. Zlepiamy bułeczki pozostawiając farsz w środku. Bułeczki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Pozostawiamy pomiędzy nimi wolną przestrzeń, ponieważ będą jeszcze rosły.

Część nadzienia
pozostało nam. Wykorzystamy go wylewając po jednej łyżeczce przed wysypaniem kruszonki na każdą bułeczkę.

Kruszonkę robimy rozgniatając i wyrabiając masło, cukier i mąkę. Kruszonkę wysypujemy na każdą bułeczkę.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 o C. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 180 o C.

Bułeczki są świetne po ostudzeniu. Jeśli mamy ich za dużo po ostudzenie jeszcze świeże można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.


Przepis ten można wykorzystać z innymi owocami, np. : jagodami, borówkami czy agrestem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz