niedziela, 4 lutego 2018

Pączki Wiedeńskie



Tradycja musi być - na ostatki pączki dzisiaj trochę inne od tradycyjnych
Składniki ciasta:
350  ml wody,
125 gram masła,
200 gram mąki pszennej,
Olejek waniliowy,
Szczypta soli,
4 jajka,
Olek do smażenia lub smalec,


Lukier:
2 łyżki gotującej wody,
4 łyżki soku z cytryny,
400 gram cukru pudru

Wykonanie:
Zagotować wodę, rozpuścić w niej masło, dodać szczyptę soli i olejek waniliowy.  Dodać mąkę i bardzo intensywnie mieszać  aż stanie się przezroczyste i będzie odchodzić od brzegów garnka.  Odstawić do wystudzenia. Dodać 4 jajka i miksować na gładką masę. Odstawić do lodówki.
Rozgrzać olej do smażenia  i przygotować  papierki do pieczenia pocięte na kwadraty ok. 10 cm.
Na papierki szprycą lub rękawem cukierniczym wyciskać  ciasto  kształtując odpowiedni kształt pączków.
Ostrożnie wkładać na gorący tłuszcz razem z papierkiem, tak aby papierek był na wierzchu. Po chwili usunąć papierek i upiec  na tłuszczu po obu stronach na lekko rumiany kolor. Wyjąc na ręczniki papierowe.
Przygotować lukier. W naczyniu wycisnąć  sok z cytryny dodać  gotującą wodę i cukier puder. Dobrze wymieszać i rozetrzeć.  Ostudzone pączki zanurzać w lukrze i odkładać na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz