piątek, 16 lutego 2018

Bigos z kapusty mieszanej




Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,

1 mała główka kapusty świeżej,
Trochę mięsa  gotowanego raczej chudego,
250 gram kiełbasy tatrzańska, żywiecka lub inna,
Mała cebulka,
Pęczek koperku - część,
Pieprz,
Majeranek,
Kurkuma,
1 łyżka oleju,
( ewentualnie mały przecier pomidorowy lub pokrojone 2 pomidory))
Wykonanie:
Kapustę kiszoną zalać zimną wodą. Przepłukać, odlać wodę.  Zalać  drugą woda – mniejsza ilością .  Gotować  ok. pół  godziny razem z pokrojonym mięsem.  Dodać pokrojoną na drobno kapustę surową i razem gotować.  Dodać przyprawy: pieprz mielony, majeranek i trochę kurkumy.  Na olejku przesmażyć cebulkę i pokrojona na drobno kiełbasę.  Dodać posiekany koperek i razem  gotować  5 minut.
Ewentualnie można dodać trochę przecieru pomidorowego lub pomidory. Wtedy bigos nabiera innego smaku – też jest dobry. Podajemy na ciepło do mięs i dań obiadowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz