poniedziałek, 5 lutego 2018

Pączki tradycyjne




Składniki:
5 dkg drożdży,
2 łyżki cukru,
1 – 1,5 Szklanki mleka,
Zapach rumowy,
Cukier waniliowy,
5 żółtek,
12 dkg masła,
½ kg mąki ( może być trochę więcej),
10dkg cukru pudru,
1 łyżka spirytusu lub wódki,
3 kostki smalcu do smażenia,
Nadzienie pączków:
Dżem wiśniowy lub inny,
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i pszennej,
Zapach rumowy,


Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać( ma być letnie). Dodać cukier i drożdże oraz trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.  Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Masło lekko roztopić, dodać do niego resztę ciepłego mleka  i utarte jajka.  W ten sposób ogrzejemy trochę  jajka, nie będą oziębiać wyrośniętych drożdży, które dodajemy do w/w składników, mieszamy je razem i dodajemy część mąki.  Odstawiamy w ciepłe miejsce.  Jak ciasto lekko podrośnie  dodajemy stopniowo resztę mąki i 1 łyżkę spirytusu lub wódki. Dobrze wyrabiając łyżka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Oprószamy mąką.
Przygotowujemy nadzienie do pączków. Trochę  dżemu rozgrzewamy w małym garnku, mieszamy go z mąką i zapachem.
Wyrośnięte  ciasto nabieramy łyżka, lekko rozpłaszczamy na stolnicy wysypanej mąką nadziewamy niewielką ilością dżemu i  formujemy pączki. Układamy je  do dołu częścią zalepianą.  Przykrywamy ściereczką. Pączki  rosną .
W szerszym garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia pączków.
Pączki ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Po włożeniu pierwszej partii przykrywamy pokrywką. Po chwili pokrywkę odkrywamy i  pieczemy  za złoty kolor po dwu stronach. Po włożeniu następnej partii znowu przykrywamy na chwilę pokrywką , a potem pieczemy bez przykrycia.
Upieczone paczki przekładamy na rącznik papierowy w celu odsączenia  tłuszczu.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem za pomocą małego sitka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz