poniedziałek, 12 lutego 2018

Bób z pulpetami z indyka




Składniki:
Bób świeży lub mrożony
½ kg mięsa z piersi indyka,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
Cebula,
Ząbek czosnku,
Trochę kurkumy,
Sól,
Pieprz,
Gałka muszkatołowa,
Majeranek,
Koperek świeży lub mrożony,
½ łyżeczki masła,
Mały przecier pomidorowy,
1 płaska łyżeczka  maki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Odsączamy.
Mięso z indyka mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą, część koperku. Przyprawiamy solą pieprzem, gałką muszkatołową,  troszkę kurkumy i wyrabiamy.
W płaskim garnku gotujemy wodę. Lekko ją solimy, dodajemy masło. Na gotująca wodę wkładamy uformowane pulpety. Dusimy na wolnym ogniu, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, pieprz. Pod koniec gotowania  dodajemy resztę koperku i mąkę ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości wody.
Podajemy na ciepło pulpety razem z bobem jako danie obiadowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz