sobota, 16 września 2017

Maślaki w śmietanie z kluskami ślaskimi

W sezonie grzybowym lubię zbierać grzyby.
Uwielbiamy je też jeść w różnych postaciach.
Obgotowane zamrażam i przyrządzam je poza sezonem.

Składniki :
 kluski śląskie:
Ziemniaki gotowane
Mąka ziemniaczana( ¼ ilości ziemniaków gotowanych)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
Sól
Grzyby:
Grzyby leśne  ( maślaki lub podgrzybki, borowiki)
1 łyżka masła lub oleju,
1 mała cebula,
2 łyżki śmietany,
Sól, pieprz, majeranek, natka z pietruszki

Wykonanie:
Kluski śląskie
Ziemniaki  gotujemy i mielimy blenderem. Wykładamy je  na talerzu tak, aby ¼ talerza była wolna i w tą wolna przestrzeń wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wybijamy całe jajko, solimy i wyrabiamy ciasto dodając 2 łyżki maki pszennej. Oddzielamy część ciasta  i robimy rulon, który kroimy na kawałki 2-3 centymetrowe.  Z każdego krążka formujemy kulkę w której robimy palcami dziurkę.  Kluski wrzucamy na gotującą wodę z solą. Gotujemy aż spłyną do góry i trochę dłużej niż zwykłe kluski. Odsączamy.
Grzyby
Grzyby obgotowujemy pokrojone na drobne części przez 15-20 minut
 Następnie odsączamy na sicie.

Na gorącym tłuszczu  przesmażamy cebulkę aż się zarumieni. Dodajemy grzyby i smażymy, przyprawiamy solą , pieprzem, majerankiem i natką z pietruszki. Po chwili smażenia dodajemy śmietanę. Po ponownym zagotowaniu odstawiamy z palnika.
Podajemy z kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz