piątek, 1 września 2017

Zupa: zielony krem ze świeżych ogórków


Składniki: 
łyżka oliwy z oliwek
dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
mała cebula pokrojona
łyżka soku z cytryny
cztery szklanki świeżych ogórków, bez gniazd nasiennych pokrojonych w kawałki
dwie szklanki wywaru warzywnego lub rosołu z kurczaka, indyka itp.

pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki
jedno awokado pokrojone w kawałki
pół szklanki posiekanej natki pietruszki lub kopru
pół szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj czosnek i cebulę, poczekaj do zrumienienia,  zmniejsz moc/gaz  i dodaj sok z cytryny. Dodaj pokrojone ogórki i zalej wywarem. Dodaj sól, pieprz, paprykę ostrą.
Gotuj aż ogórki będą miękkie 6-8 minut.
2. Przelej do blendera kielichowego lub użyj blendera ręcznego w garnku. Dodaj awokado, natkę pietruszki i koper.  Zmiksuj.
3. Nalej zupę do misek. Nałóż po łyżce jogurtu na środek i delikatnie zamieszaj.  Udekoruj pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem i posyp natką lub koprem

!!! Zupę można podawać na ciepło lub na zimno z lodówki jako chłodnik ( np. z grzankami - pokrój kromkę chleba w kostkę i podgrzej na suchej teflonowej patelni).

Przepis zaczerpnięty ze strony: EatingWell


*** S  M  A  C  Z  N  E  G  O ***

Polecam inne zupy krem:

Jesienna dyniowa
Krem z marchewek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz