sobota, 16 września 2017

Grzyby leśne inaczej...



 Taki sposób na przyrządzenie grzybów słyszałam kiedyś
w radiu.
 Miód i pomidory - wydawało mi się to dziwne połączenie.
Smak jest jednak niesamowity.
 To mój najlepszy sposób na grzyby leśne.
Składniki:
Grzyby leśne  (  podgrzybki, borowiki, maślaki lub inne)

1 łyżka masła lub oleju,

1 mała cebula,

Ząbek czosnku,

1 łyżeczka miodu,

2 średnie pomidory,

1 łyżka śmietany,

Sól, pieprz, majeranek, natka z pietruszki


Wykonanie:
Grzyby obgotowujemy przez 15-20 minut. Odsączamy. Wywar z grzybów pozostawiamy.  Na gorącym tłuszczu przesmażamy cebulkę. Dodajemy odsączone grzyby, miód,  rozdrobniony czosnek. Przyprawiamy solą , pieprzem, natką z pietruszki lub koprem. Pomidory obieramy ze skórki. Najlepiej sparzyć skórkę wcześniej. Pomidory kroimy na drobno i dodajemy do smażonych grzybów. Dodajemy część wywaru z grzybów i dalej dusimy ( ok.10 minut).  Pod koniec dodajemy śmietanę.

Grzyby w sosie podajemy z kluskami lub ziemniakami.
S M A C Z N E G O ! ! !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz