piątek, 25 listopada 2016

Tradycyjny makowiec drożdżowy





Tradycyjne makowce drożdżowe  są 
od lat w naszym domu na stole w 
Boże Narodzenie
Składniki:
Masa makowa:
½ kg maku,
1,5 szklanki mleka,
1 łyżka masła lub margaryny,
2 dkg drożdży,
1 jajko  ( białka na pianę),
1 żółtko,
20 dkg cukru pudru,
1łyżka marmolady( najlepiej śliwkowa),
2 łyżki miodu,
Zapach migdałowy lub waniliowy,
2 łyżki kaszy manny,
Bakalie ( rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, krojone migdały i orzechy),

Ciasto drożdżowe
2 i ½ szklanki mąki pszennej,
5 dkg drożdży,
1 łyżka cukru,
1 jajko,
2 żółtka,
2 łyżki masła,
2 szklanki ciepłego mleka,



Wykonanie:
Na gotujące mleko dodać łyżkę masła i wsypać mak. Zaparzać go na małym gazie pod przykryciem przez ok.15 minut. Czasami przemieszać, aby się nie przypalił. Przepuścić go dwukrotnie  przez maszynkę do mielenia mięsa.  Dodać cukier puder, zapach, 2 dkg pokruszonych drożdży, miód, marmoladę, żółtko i ubitą pianę z jajka. Wymieszać i dodać bakalie . Pozostawić trochę bakalii do ozdobienia po upieczeniu. Masę makową odstawić.
Ciasto drożdżowe rozpoczynamy od podgrzania ½ szklanki  mleka. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz drożdże. Wszystko  wymieszamy, oprószymy mąką przykryjemy żeby . nie wystygło Drożdże powinny  zacząć rosnąć przez ok. 10-15 minut. W międzyczasie podgrzewamy mocniej pozostałe mleko, rozpuszczamy w nim masło, lekko przestudzamy i dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i trochę maki.  Jajka podgrzeją się w mleku ,podobnie mąka.  Następnie dodajemy  wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszamy dodajemy trochę mąki. Całość nadal musi być rzadka, jak konsystencja śmietany.  Oprószmy na wierzch mąką, przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 -15 minut.  Dosypujemy partiami całą mąkę mieszając i wyrabiając. Ilość mąki w razie potrzeby  można zwiększyć. Ciasto powinno rosnąć. Najważniejsze przy drożdżowym cieście jest to, aby utrzymywać je w cieple, ale nie przegrzać. Ja ciasto drożdżowe rozrabiam w ciepłym, ale nie gorącym większym garnku . Ciasto dzielimy na trzy części. Masę makową również.  Na stolnicy posypanej mąką wykładamy jedną porcję  ciasta i rozwałkujemy z niego prostokąt podłużny o grubości 1 – 1,5 cm. Następnie wykładamy masę makową  od jednego brzegu i rozprowadzamy równomiernie na boki pozostawiając drugi bok bez masy oraz górę i dół również wolne od masy. Następnie zwijamy rulon zaklejając samym ciastem dół i górę oraz bok wolny od masy. Tuż obok makowca na stolnicy układamy papier do pieczenia, na który przetoczymy makowiec. Zawijamy w papier makowiec , a oba końce góra i dół zakręcamy tak jak cukierek. Teraz zawinięty makowiec łatwo przełoży się na blachę. Podobnie postępujemy z dwoma następnymi  struclami makowca. Możemy zrobić z tej porcji dwa strucle. Mi wyszły trzy. Układamy je obok siebie na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez  40-45 minut. 
 W papierze pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewamy lukrem i ozdabiamy bakaliami.
Lukier robimy z 3 łyżek gotującej wody, którą po zdjęciu z palnika mieszamy z cukrem pudrem. Jak będzie gęstawa polewamy makowce.
Makowce można polać białą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz